Никола Николов

ЧЛЕН НА УС

Опит

Г-н Никола Николов  е мениджър развитие на филмова компания „Кино Студия Б.У.Ф.О.“ от 2010 г. насам, както и изпълнителен продуцент на множество от продукциите заснети от студиото. „Кино Студия Б.У.Ф.О.“ е едно от двете студия с възможности за пълен набор от услуги в Република България и е водещата продуцентска компания с най-голям брой заснети филми в Югоизточна Европа. В периода след 2010 г. студиото е заснело над 60 пълнометражни филмови продукции, два сериала, 90 реклами и 200 музикални видео клипа. Г-н Николов също така е управител на студио за детски анимационни филми ФМ Корп ООД.

Той е член-основател на Гилдията на българските филмови продуценти, председател на Експертния съвет на Български филмов институт, както и член на работна група по промени в Закона за филмовата индустрия към Министерство на Културата. Основател е на фестивала „МъстАрт“, който стимулира производството на късометражни филми от млади таланти. Изнася лекции, като гост-лектор, пред бъдещи продуценти.

Образование

Г-н Николов следва „Международни културни отношения и международен бизнес“ в Университета Сейнт Франсис, където в качеството си на президент на Източноевропейския клуб в Университета създава и координира Балкански филмов фестивал в Бруклин. По време на висшето си образование той стажува в „Сънс-Глоу“, неправителствена организация, съоснована от Негово Превъзходителство Кофи Анан.